Lotyši si rýchlo a bez problémov zvykajú na eurá v peňaženke

16.01.2014 Celý región

Brusel 16. januára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes v stanovisku pre médiá uviedla, že prechod Lotyšska z národnej meny lat na euro bol hladký a úspešný.

Od stredy 15. januára už nie je možné vykonávať platby v národnej mene, dvojtýždňové obdobie dvojitého obehu sa skončilo dňom 14. januára.

Európska komisia, ktorá pozorne monitoruje prechod na novú menu, zdôraznila, že nezaznamenala žiadne veľké problémy. Banky, pošty a obchodníci sa dobre vyrovnali s dodatočnou záťažou spôsobenou prechodom na spoločnú európsku menu.

K preváženiu používania novej meny nad pôvodnou došlo už 10. januára, skonštatovali pozorovatelia EK. Podľa prieskumov zo 14. januára až deväť z desiatich občanov krajiny na platby v hotovosti používalo iba euro. Taktiež všetci zákazníci obchodov a iných prevádzok dostávajú peňažné výdavky iba v eurách. Bleskový prieskum potvrdil, že takmer tri štvrtiny z oslovených občanov majú vo svojich peňaženkách novú menu.

Posledné bankovky a mince národnej meny budú môcť Lotyši meniť bez poplatku na poštách do 31. marca 2014, v komerčných bankách až do 30. júna 2014. Potom bude laty možné vymeniť za eurá bez servisného poplatku iba v centrálnej lotyšskej banke.

Dvojité uvádzanie cien v eurách a v latoch bude pokračovať do 30. júna 2014.
 

Vyberte región